Ministries

Отруєння грибами: профілактика і перша допомога

Ризик сплутати їстівний та отруйний гриб достатньо великий. Причому, різні гриби містять різні види отруйних речовин, які здатні вражати різні органи людського тіла – від шлунку та кишківника до головного мозку.

Як уникнути отруєння грибами: профілактика

  1. Не вживайте дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, та підлягають контролю.
  2. Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  3. Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникли найменші сумніви - відмовтеся від споживання грибів.
  4. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
  5. Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
  6. Не збирайте гриби поблизу автодоріг та магістралей, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
  7. Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
  8. Ніколи не куштуйте сирі гриби.
  9. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  10. Варіть гриби не менше 3-х разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
  11. Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Важливо розуміти, що навіть цілком їстівні гриби можуть бути не зовсім безпечними: їх треба правильно приготувати, інакше можуть з’явитися ознаки отруєння. Не шкодуйте викидувати неякісні гриби: червиві та старі, бо вони теж можуть стати причиною дуже серйозних наслідків.

Симптоми отруєння грибами

Основними ознаками отруєння грибами є:

  • нудота, блювання;
  • різкий біль в животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • поява галюцинацій та марення.

Якщо після вживання грибів у вас проявився хоча б один із цих симптомів - негайно викликайте лікаря! Важливо розуміти, що ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів.

Кому не можна їсти гриби

Навіть якщо ви впевнені у якості та безпеці грибів, не варто їх вживати:

  • жінкам у період вагітності й грудного вигодовування;
  • дітям до 12 років;
  • людям літнього віку.

Не забуваємо про те, що у людини може бути індивідуальна непереносимість грибів. В такому у випадку отруєння грибами може бути зафіксовано навіть у якщо людина дотримувалася всіх необхідних правил приготування даних продуктів.

Перша допомога при отруєнні грибами

Хочемо нагадати досить прості правила, котрі допоможуть уникнути отруєння грибами, а також розповімо Вам, що робити, якщо виникла підозра на отруєння.

Найголовніше, при перших ознаках отруєння терміново зателефонувати «103».

Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла).

До приїзду швидкої допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини: води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу, молочні або кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельнонебеезпечно!

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

І пам’ятайте, Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких залежить тільки від Вас!

ВКонтакт Facebook Google Plus Одноклассники Twitter Livejournal Liveinternet Mail.Ru